Aktivnosti starejših gasilcev – veteranov v letu 2016

Aktivnosti starejših gasilcev – veteranov v letu 2016

PGD Velenje šteje 38 članov in članic gasilcev veteranov. Najstarejši član je dopolnil 87, najstarejša članica pa 83 let.

Gasilci veterani se udeležujemo vseh aktivnosti PGD Velenje. Navzoči smo na proslavah, obletnicah društev, delovnih akcijah ipd. Mlajši gasilci veterani prevzemajo tudi operativne naloge.

Redno se udeležujemo občinskega tekmovanja in vseh tekmovanj znotraj GZŠD (Memorial Rafaela Gorška – Šalek; Memorial Ivana Grudnika – Bevče in tekmovanja v Mozirju).

V letu 2016 smo aktivno sodelovali pri pripravi poligona za tekmovanje pionirjev. Pri izvedbi nalog za namen praznovanja 120-letnice PGD Velenje bomo še posebej aktivni – praznovanje obletnice bo, zagotavljamo, v ponos tako Društvu kot MO Velenje.

Tudi pri pripravah na 1. maj bomo aktivni – mlaj in slovenska zastava na njegovem vrhu bosta stala/plapolala prav zaradi veteranov PGD Velenje.

V ponos Društvu je tudi naša veteranska desetina, ki dosega vidne uvrstitve tako na lokalni kot širši ravni.

Tukaj je še Pevsko društvo PDG Velenje, ki bo leta 2018 obeležilo že 10 let delovanja. Pomembno vlogo pri delovanju zbora ima spoštovani g. zborovodja Zmago Frankovič! Zbor sestavljamo pretežno gasilci veterani; na zbor so ponosni tudi ostali člani PDG Velenje, predvsem mladi.

Izpostavil bi še druženje veteranov. Praznujemo vsak rojstni dan našega člana oz. se skupaj poveselimo, zapojemo kakšno slovensko pesem … Slavljencu pa iz srca zaželimo obilo zdravja in mnogo uspehov pri izvajanju aktivnosti Društva.

Še posebej veterani se ne moremo izogniti žalostnim trenutkom, ki jih v življenje prinaša izguba – smrt našega tovariša. Ti trenutki so za nas zelo boleči in nas globoko prizadenejo. Spomin in spoštovanje izkažemo s prisotnostjo na vseh pogrebih pokojnih gasilcev, ki so delovali znotraj GZŠD, in širše.

Poročilo bi zaključil z mislijo: »V časih, ko se življenjska doba daljša, ko mladi še posebej potrebujejo vrednote, ki jih gojimo gasilci (sodelovanje, spoštovanje, pomoč), smo tudi starejši lahko močan del v verigi PGD Velenje.«

Poročilo napisal predsednik Komisije za delo veteranov, Alojz Hrustel